About_Most active areas

About_ Most active areas

Enkeltcelle er en enkel tordensky, som oppstår i Ustabil atmosfære med lite eller ingen vindskjær. Dette betyr at nedbøren faller ned gjennom Skyen, avkjøler den og til slutt løser den opp. Disse tordenværene varer ikke lenge, som regel mindre enn en time etter at de har produsert Lyn. Av og til er værforholdene slik at nye tordenskyer kan oppstå etter at en er oppløst. Slike enklestående tordenskyer er den mest vanlige formen for tordenvær her til lands.

 

Multicelle -tordenvær er en gruppe av forskjellige tordenskyer (eller celler) som har gått i sammen til et større system. Skyene blir delt inn i områder med oppover-og nedoverrettede luftbevegelser og skilt fra hverandre av en såkalt gust front . En gust front kan strekke seg flere kilometer foran et tordenvær og fører til økt vind (engelsk gust betyr Vindkast; ordet er av norrøn opprinnelse) og Lufttrykk, lavere temperatur og endring av vindretning. Tordenværet har ofte forskjellige tordenskyer i forskjellig utviklingsstadium som er organisert i en linje, som man kaller bygelinje.

 

Bygelinje eller mulitcellelinje er tordenvær som er organisert langs linjer. De oppstår ofte i konvektiv luft over eller nær fjellkjeder eller i forbindelse med kraftige kaldfronter eller tråg. Av og til kan de også oppstå i de ytre regnbåndene til Tropiske sykloner . Bygelinjen driver seg selv ved at luften som Strømmer ut fra Uværet Danner nye tordenskyer. Bygelinjer kan bli opptil flere hundre kilometer lange. Områder av linjen kan flytte seg raskere enn andre, og av og til kan linjen få en buelignende form ( «bow echo») som kan føre til kraftig vind, farlige Lynnedslag og tornadoer. Bygelinjene fører ofte til kraftige regnbyger og hagl, og i tillegg kan det oppstå en Spesielt kraftig vind kalt «derecho» (som betyr «rett fram» på spansk).

 

 

Supercelle er et stort, nesten Stasjonært uvær som blir dannet når vindstyrken og retningen varierer med høyden ( vindskjær ) Og separerer de oppover-og nedoverrettede luftbevegelsene. Dermed vil ikke nedbøren falle tilbake i oppdriften og stoppe utviklingen av tordenværet. I en supercelle har de stigende luftbevegelsene dessuten en kraftig rotasjon (no « mesosyklon »). Disse tordenskyene kan ha så kraftig Oppdrift i skyene går igjennom tropopausen og inn i den lavere stratosfæren . De fleste tornadoer oppstår i forbindelse med superceller, og i tillegg kan de Danne svært store hagl, s vind opp til 35 m / og Flom .

 

 

Multiceller eller bygelinjer oppstår innenfor det man kallar et mesoskala konvektivt system (MCS) som strekker seg hundrevis av kilometer utover. Mesoskala konvektivt kompleks er et nært relatert fenomen. De er store nok til å påvirke været Båter i øvre nivå og ved overflaten, og over store områder. Før man oppdaget MCS-fenomenet trodde man at det var umulig å Varsle individuelle tordenvær. Nå kan vi forutse med stor presisjon hvor stor del av MCS som blir rammet av tordenvær, men vi kan Fremdeles ikke Nøyaktig Varsle hvor hver tordensky vil oppstå innenfor MCS-områder.