Orkanenes skapelse (Atlanteren)

Hurricane Corner

Nord-Atlanteren: Det mest utforskede av alle tropiske havområder og inkluderer Atlanterhavet, Det karibiske hav og Mexicogolfen. Syklonene som oppstår her blir kalt tropiske orkaner. Tallet på tropiske sykloner som oppstår her hvert år kan variere fra over tjue til noen få; gjennomsnittet er rundt ti. Østkysten av USA, Mexico, Mellom-Amerika, Karibia og Bermuda blir ofte rammet av tropiske sykloner fra dette området. Venezuela, sørøstkysten av Canada og Makaronesia kan også blir rammet iblant. Mange av de kraftigere syklonene oppstår nær Kapp Verde-øyene. En sjelden gang kan orkaner nå Vest-Europa.

I Atlanterhavet, Det karibiske hav og Mexico-golfen er det flest orkaner i august, september og oktober. For det østlige Stillehavet starter orkansesongen 15. mai og varer ut september. De fleste orkanene dør ut over Stillehavet, men noen av dem kan snu og treffe Mexicos kyst. Det har hendt at Hawaii er blitt rammet av orkaner, men det er svært sjelden det skjer.

Fra november/desember til mars/april kan Australia og øyene i sør-Stillehavet rammes av sykloner.

Atlantic: Hurricane Strike Frequency

De fleste tropiske sykloner oppstår i områder med mye tordenvær kalt for den intertropiske konvergenssonen, som ligger nær ekvator og går rundt hele jorden.